Hvilken race, skal jeg vælge? Det spørgsmål har de fleste stillet sig selv, når de har været på udkig efter en ny livslang ven. Hvad end det er en kat eller hund. Nedenstående kommer til at omhandle hunderacen Shih-tzu.

Basis viden om racen:

  • Shih-tzuen er en såkaldt “legetøjs hund” eller miniaturerace. Dette betyder at det er en lille hunderacen.
  • Shih-tzuens vægt ligger typisk mellem 4 og 8 kilo. Nogle bliver selvfølgelig større og vejer mere end normen.
  • Shih-tzuen har en lang pels, der inkluderer både underpels og yderpels. Ønskes en shih-tzu med lang pels, kræver det mere pels pleje end hvis den klippes kort.
  • Shih-tzuen kommer i mange forskellige farver og som nævnt i ovenstående, kan frisuren også variere, alt efter ønske.
  • Selvom temperamentet svinger fra hund til hund, er en shih-tzus sind, typisk meget roligt og den fungerer derfor perfekt som familiehund. Shih-tzu
  • Shih-tzuens levealder er typisk mellem 10 og 16 år. I denne artikel gives en mere præcis levetid på racen, selvom dette kan svinge utrolig meget fra hund til hund: Shih-tzu

Shih-tzuen tilhører en gruppe af små tibetanske hunderacer, der har rødder langt tilbage og som strækker sig helt til bjergene i Tibet. Selvom dette er sandt og der er fundet beviser for dette, er det en klar misforståelse at Shih-tzu racen skulle være tibetansk. Endvidere kan Shih-tzuen spores tilbage til Ming-dynastiet i Kina (1368-1644) hvor racen, var elsket, æret og samtidig blev brugt som kejserlig selskabs hund. Racens navn “Shih-tzu”, betyder “løve hund” på kinesisk.

Et plus for mange, angående Shih-tzu racen, er at den selv med sin lange og tykke pels, ikke fælder meget. Shih-tzu racen har både en underpels og yderpels. Mange tror også at Shih-tzuer med et lille springvand på hovedet, blot er udstillings hunde men dette er også et simpelt og smart trick, så din hund har et bedre udsyn, da håret på hovedet har en tendens til at falde ned foran øjnene.

Shih-tzuen virker som den perfekte hund for alle hundeejere, men der er nogle ting man skal være opmærksom på. Selvom disse ting kan få nogle til fravælge racen, er den klart et sikkert valg for mange og giver igen med massere af kærlighed. Ønskes mere information omkring racen, kan dette findes på: Shih-Tzu

Selvom racen ikke fælder meget, så kan nogle hundeejere blive overrasket over mængden af pels pleje der kræves. Pelsen skal typisk reddes en gang om dagen, hvis ikke mere. Endvidere kan der dannes knuder i pelsen, så enten skal reddes ud eller klippes af. Hvis man ikke selv kan klare denne udredning, kan dette klares med en tur til frisøren en gang hver eller hver anden måned. Grundet den lange pels, kan skidt og snavs fra gåture også nemt sætte sig fast og skal fjernes.

Shih-tzu racen, kan som mange andre miniature racer, have problemer med vejrtrækningen og derved have svært ved at komme af med varmen og derved afkøle sig selv. Dette betyder at racen kan have det svært i varmt vejr og i værste tilfælde ende i hedeslag. Derfor søger racen tit efter skygge.

En anden typisk problematik ved Shih-tzuen er dens øjne. Uanset alder og størrelse, er det typisk for racen at udvikle øjenbetændelse, dog kan dette let ordnes med øjne dråber. Endvidere kan denne øjenbetændelse, betyde at der dannes mere snavs omkring hundens øjne.